Met passie, overtuiging en zin voor innovatie!

Oprichtingsjaren
In 1956, in zijn atelier van het ouderlijke huis in Absam (Tirol) richt KR Johann Felder samen met zijn vrouw Gertraud de onderneming "Johann Felder jun." op. In hetzelfde jaar stelt hij reeds op de beurzen in Wenen en Innsbruck de eerste houtbewerkingsmachines van Felder voor.
Omwille van onvoldoende aanvoer van gietijzeren onderdelen wordt in 1958 ten huize Felder een eigen gieterij geïnstalleerd in de tuin.

De doorbraak
In 1961 verhuist het bedrijf voor de eerste keer omwille van een groeiende productie. Vanaf dan is de machineconstructeur gevestigd in de Salzbergstraße 26 in Absam. De eerste exportactiviteiten volgen al in 1962 en nog maar een jaar later bereikt het bedrijf de volgende doorbraak met de eerste serieproductie van de legendarische BU 4 combimachine.
Met het eerste freescentrum kan in 1965 de productiecapaciteit verder uitgebouwd worden en lanceert Felder zich succesvol op de markt met de verder ontwikkelde BU 5. De reeksen BU 6, BU 7 en BU 8 verwerven internationale faam en zorgen met talrijke wereldwijde patenten voor de ontwikkelingsvoorsprong van Felder houtbewerkingsmachines.
In 1970 brengt Felder de nieuwe, zware reeks combimachines FELDER HT op de markt en behaalt het bedrijf vooral in de meubelsector grote successen.
Een automatische gietzandinstallatie wordt in 1975 in de 170 m² grote gieterij geïntegreerd. Twee jaar later leidt de verplaatsing van de machinemontage naar een nieuw gebouw van het bedrijf tot een nieuwe expansie van de onderneming.
Al in 1979 legt de machinebouwer zich toe op CNC-technologie en installeert het bedrijf de eerste CNC-freesmachine. Dit zal een van de laatste investeringen zijn op deze locatie in Absam.

Expansie en globalisering
Door het grote succes moet het bedrijf groeien, wat in Absam niet meer mogelijk is. Daarom verplaatst het bedrijf zich in 1982 met 65 medewerkers opnieuw, en dit keer naar Hall in Tirol, zijn huidige locatie.
Met FELDER Scandinavia richt Johann Felder in 1988 in Stockholm de eerste dochtermaatschappij op van de huidige wereldwijd actieve Felder-Group. Ondertussen wordt in Oostenrijk en Duitsland het nieuwe Felder distributieconcept ingevoerd: enkel goed geselecteerde partners worden bevoorraad met Felder-producten.
De machinereeksen BF 3 en BF 4 worden goed verkocht en leiden in 1988 tot de volgende investering: een nieuwe hal wordt gebouwd om plaats te bieden aan de eerste lasermachines, lasrobots en horizontale bewerkingscentra.

Van de specialist in combimachines tot de professionele allround aanbieder.
Met de nieuwe productiemogelijkheden volgt in 1990 de nieuwe mijlpaal: de eerste combimachines ter wereld met formaatzaagtafel "made by Felder" worden gepresenteerd. Het marktleiderschap bij combimachines wordt met de reeks BF 6 verder uitgebouwd. Ondertussen presenteert Felder de eerste "solo"-machines voor professioneel gebruik in de bedrijfswereld. Ook in dit segment kan kort nadien een wereldwijde doorbraak gevierd worden met de formaatcirkelzaag K6.
De machineconstructeur Felder heeft zich ontwikkeld van specialist in combimachines tot een aanbieder van complete installaties van professionele houtbewerkingsmachines voor in ambacht en industrie.
In 1993 opent Felder als leider in de branche zijn nieuw EURO logistiek centrum en richt het zijn eerste Felder-filiaal op dat in 1995 in Opper-Oostenrijk zijn activiteiten start.

Met Hammer en FORMAT-4 naar de nieuwe eeuw
In 1997 start Felder met het merk Hammer, dat zich met kwalitatieve en toch betaalbare houtbewerkingsmachines succesvol positioneert tegenover de goedkope producten uit het oosten. Het grote succes leidt in 1999 opnieuw tot de uitbouw van de productie en de montage. De nieuwe montagefabriek 2 biedt een toename in capaciteit van 30 procent.
In 2001 volgt er een nieuwe marktintroductie: Format-4, het premium-merk voor de hoogste eisen in de industrie vult het gamma van de Felder-Group aan in het professionele segment. In de volgende jaren wordt het gamma nog uitgebreid met CNC-bewerkingscentra, kantenaanlijmmachines, platenopdeelzagen en persen met verwarmde platen.
De nieuwe FORMAT-4 modellen krijgen internationale gerenommeerde prijzen uitgereikt, zoals de Adolf-Loos-prijs in 2004 en de IF-Design-Award in 2003 en 2009. Zo overtuigt dit segment op een zeer korte tijd professionele gebruikers in de bedrijfswereld en de industrie.

Als familiebedrijf wordt FELDER KG een wereldwijde speler.
In het jaar 2000 wordt de eenmanszaak Johann Felder getransformeerd tot een commanditaire vennootschap. Door de deelname van echtgenote Gertraud, dochter Elisabeth en de zonen Hansjörg en Martin Felder wordt FELDER KG een familiebedrijf.
Met het begin van de nieuwe eeuw wordt de coatinginstallatie ontwikkeld en in bedrijf genomen. Met het bereiken van een exportniveau van 80 procent, breidt Felder zijn logistiek centrum opnieuw uit, dat in 2005, na maar 8 maanden bouwen opnieuw wordt geopend. In 2007 wordt de oppervlakte van het bedrijf opnieuw met 11.300 m² vergroot door de uitbreiding van montagehal 7 en overdekking (4.5.) van open werkruimte.
De eerste volledig in Hall i.T. ontwikkelde en geproduceerde CNC- en kantenaanlijmmachines rollen in 2009 van de band en worden vanaf 2010 in het nieuwe expositie- en technologiecentrum in Tirol gepresenteerd.
In 2012 maakt de Felder-Group furore met de revolutionaire Silent-Power® schaafas met spiraalmessen op de markt van de schaafmachines en levert weer eens bewijs van zijn innovatiekracht.
De Felder-Group met hoofdzetel in Hall in Tirol telt vandaag 550 werknemers en behoort tot de wereldtop in houtbewerkingsmachines voor ambacht, bedrijven en industrie. Meer dan 200 verkooppunten in 72 landen bieden meer dan 150 modellen aan van de merken Hammer, Felder en Format-4.